24. 03. 2020.

corona time. #stayhome

Bez panike, dezinformacija i teorija zavjere. Svako svoje mišljenje ima, ali vjerujte da vaše mišljenje ništa ne može pomoći trenutnoj situaciji. Ponekad je bolje da ga zadržite za sebe. I ne radite ništa na svoju ruku. To što vi u vašoj blizini nemate nikog iz rizične grupe za ovaj virus ne daje vam za pravo da se ponašate bahato. I neodgovorno. Budite odgovorni. Svjesni situacije. Naučite nešto iz ovoga. Naučite da se snalazite, prihvatate situaciju takva kakva je. Borite se. Budite strpljivi. I shvatite, čovječanstvo nije najveća sila. Nismo besmrtni. Nismo jedini stanovnici ove planete. Postoji nešto iznad. Nešto što će nas svaki put opomenuti da griješimo. 
Nekontrolisana kupovina skroz je suluda. Ukoliko nešto zafali, maska, rukavice i lagano u kupovinu. Mislite i na ostale oko sebe. Bez toalet papira se može, tu su voda i sapun. Sigurna sam da se može i bez 100kg brašna. Polako. Za svakog ima po nešto. Ljudi su preživjeli i gore stvari, bez vode i struje. Po podrumima. Pa evo ih živi i zdravi.
Mjesta panici nema. I u ovakvim trenucima ostanite pozitivni. Živi ste, zdravi, u kući sa svojima najbližima. Pa karantin nije loš uopšte. Gledajte stvari sa vedrije strane. Ne samo u ovoj situaciji. Uvijek, kroz život, gledajte pozitivno na sve oko vas. I nema brige. Sve je prošlo. Proćiće i ovo.


Kada je cijela ova situacija dobila na težini i postala ozbiljna, ovo je ono što sam rekla sebi. I ostajem pri ovome. Svi smo u istom problemu. Svi slušamo koliko toliko iste priče. Samo što na različite načine shvatamo to. Što prije shvatite ozbiljnost situacije, biće vam lakše. Ni karantin vam neće tešto pasti. Uživaćete u njemu. 

Danas je nedjelja, što je otprilike 9i dan karantina i post planiram objaviti u utorak. Sutra počinje online nastava, pa ću dan izdvojiti za to. Znam da će biti teško, kako učenicima tako i profesorima. Moramo biti odgovorni i prihvatiti se svojih obaveza.

Karantin uopšte nije tako loš. Vrlo često sam i prije ove situacije znala ostati kod kuće dva - tri dana i samo ležati, tako da mi izolacija nije nepoznata.
 Osobe sa kojima se viđam jesu Radomir, Gordana i Sonja. Što su vam moji roditelji i moja mlađa sestra. U kući je ludnica. Muzika koja se ne gasi u kombinaciji sa smijehom pojačanim na max dovoljno je da nam komšije kažu da nismo normalni. E, al koga briga, nama je super. Ne kažem, bilo bi lijepo da vrijeme mogu provoditi i sa nekim drugim ljudima, sa momkom, društvom. Ali situacija je takva. A vi iz ove situacije izvucite nešto lijepo, adaptirajte se na trenutne uslove. 

 Znam da vjerovatno jedete od dosade, kako zdravo tako i nezdravo. Kako voće i povrće, tako i grickalice i slatkiše. Neka, svega treba u određenim količinama. Kad već pojedete sve što vam je želja, pametno to potrošite. Mini kućni trening neće škoditi. To je ono što praktikujemo nas 4. 


            
Nemam neke metode i savjete kako da ubrzate dane koji sporo prolaze. Sve je u vama. U vašoj glavi. Dogovorite se sami sa sobom šta i kako. Ukoliko dozvolite sebi da čitav dan ležite gledajući u plafon, tako će i biti. Ukoliko odredite sebi šta možete raditi i pronađete nešto što će vam odvući vrijeme, to je to. Filmovi, serije. Karte, čovječe ne ljuti se, monopol. Sve društvene igre ovog svijeta. Internet. Knjige. Posvetite vrijeme sebi. Pišite. Sve vam je na raspolaganju. Imate vrijeme. Vaše je da ga ispunite.

Čuvajte se. Budite pozitivni. Perite ruke. I širite ljubav.

@sofijashere 

24 komentara:

  1. Potpisujem! Slažem se sa svime što si napisala! Post kao i ti sama baš zrači pozitivom i to mi je predrago! Stvarno krasan, a opet realan post! ♡♡

    http://teenorchild.blogspot.com/ ♡

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan post, zaista mi se dopada. Izuzetno si ljudima dala do znanja da više moraju cijeniti taj karantin i vrijeme koje mogu da provedu sa roditeljima, braćom, sestrama, vremenom za sebe. Najvažnije je da svako bude svjestan problema i da se trudi da ga zaustavi ❤️❤️❤️

    Marija's blog

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Smatram da je samo potrebno biti odgovoran.
      Hvala ti Marija.♥

      Izbriši
  3. Odlican post, zaista! Slazem se sa tobom u mnogim stvarima, svaka cast na napisanom, drago mi je bilo citati tvoj post. P.S. Imas divan blog.

    xoxo
    leylland.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Bravo za tekst! Sve potpisujem! Kao da sam ja pisala. U ovakvoj situaciji je najbitnije da budemo odgovorni, svjesni situacije, kao i da mislimo na druge i da praznimo rafove. Takođe, kad već imamo više slobodnog vremena i kad smo kod kuće, treba iskoristiti to na pravi način, naravno, da nam vrijeme prođe brzo, ali i da uradimo nešto pozitivno i konstruktivno, a ne da se dosađujemo i čekamo da sve ovo prođe. Sve u svemu svaka čast! Kao što sam rekla, isto bih napisala.❤️

    Sweet-dreams-14.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da se slažemo Anđi. Šaljem poljubac!♥

      Izbriši
  5. Apsolutno se slažem! Tako zrelo razmišljaš da ti skidam kapu. Kad bismo svi ovako razmišljali epidemija bi vrlo skoro bila samo prošlost koje ne želimo da se sećamo, ali se ipak nadam da ćemo se svi opametiti i pregurati ovo što brže i što bolje. I sama sam odabrala da ostanem kod kuće evo već 10-i dan i super mi je, trebalo mi je ovo da završim sve ono što do sad nisam mogla, tako mi je trebalo da se opustim i odmorim i radim ono što volim. Nadam se da će se sve ovo završiti na najbolji mogući način i da jedva čekam da se vratim normalnom životu ali zahvalna sam na tome što u ovakvoj situaciji imam osobu sa kojom provodim ove dane, što imam krov nad glavom i topao dom koji sam sama obezbedila, što imam dovoljno hrane i što sada sve sama spremam i kuvam zajedno sa dečko i uživam u svakom obroku, što imam vode i struje i što mogu spokojna da ostanem kod kuće i odgovorno sačekam da sve ovo prođe, šta će mi više. ♡
    Inače divan i jako lepo napisan post, svaka ti čast na svakoj reči, savetu i poruci!

    www.iammilitza.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Mico mnogo.♥
      Razmišjajmo pozitivno i nadajmo se da će sve ovo u što kraćem roku proći i da nam neće pokvariti planove za ovu godinu.

      Izbriši
  6. Zdravo!!! Jako mi se sviđa tvoj blog i post također i ja sam bloger pa bih te zamolio da posjetis moj blog!!! LP
    benjamindacic.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako dobar post, mnogo mi se dopada kako razmišljaš! ❤❤

    www.livinglikev.com

    OdgovoriIzbriši
  8. Slažem se o svemu!
    onlymaja.blogspot.hr

    OdgovoriIzbriši
  9. Hi! Yes, it´s time to stay at home.
    I hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!

    OdgovoriIzbriši
  10. Yes it is truly mind boggling that almost the entire globe is on lockdown. It will not be easy but we all can do our part and be creative too while at home.

    Allie of
    www.allienyc.com

    OdgovoriIzbriši
  11. Slažem se u potpunosti sa tobom. I hvala ti na lijepim riječima i lijepom komentaru! :D

    OdgovoriIzbriši
  12. Skroz te razumijem, mogu da se prilagodim i izlascima svaki dan, ali i ovakvim situacijama kada je neminovno ostati kod kuće.
    Hvala ti♥

    OdgovoriIzbriši